Varný typ A: PEVNÉ – Zemiaky s pevnou, jemnou dužinou po vare, nerozvárajú sa ani po dlhšej dobe varenia, sú príjemne vlhké, lojovité. Vhodné sú na šaláty, na varenie v šupke, na lúpanie a ako príloha.
Varný typ B: POLOPEVNÉ – Zemiaky s polopevnou, jemnou až hrubšou dužinou po varení, mierne múčnaté, po dlhšej dobe varenia sa čiastočne rozpadávajú. Vhodné sú ako príloha, do šalátov, do cesta, na halušky, gulášov a polievok.
Varný typ C: POLOMÚČNÉ – Zemiaky s mäkkou dužinou po varení, múčnaté, varením sa ľahko rozvaria. Sú ideálne na prípravu zemiakového pyré, výborné sú pečené v šupke, hodia sa na lokše, placky, chipsy a hranolky.
ODRODY PODĽA VEGETAČNEJ DOBY:

Veľmi skoré 90 – 100 dní
Skoré 100 – 110 dní
Stredne skoré 110 – 120 dní
Poloneskoré až neskoré nad 120 dní