vrch 10

Gabreta je nová česká skorá až poloskorá odroda, s vynikajúcou stolovou hodnotou a výbornými chuťovými vlastnosťami, varný typ A.  Gabreta je výbornou voľbou pre zemiakové šaláty. Gabreta má peknú hladkú  žltú šupku s plytkými očkami a krásnu sýto žltú dužinu. Gabreta je spoľahlivá odroda s vysokými výnosmi, za surova ani po uvarení netmavne. Hľuzy sú veľmi vzhľadné, oválne a vyrovnané. 

Gabreta je odolná proti mechanickému poškodeniu, je vysoko odolná proti chrastavitosti, veľmi dobre odolná proti skládkovým chorobám. Je rezistentná proti rakovine zemiakov patotyp 1, je odolná proti háďatku zemiakovému Ro1. Odolnosť proti plesniam na hľúzach je vysoká. Pre ochranu voči plesni na vňati doporučujeme preventívny postrek proti plesni. 

Pre dosiahnutie ešte vyšších výnosov je vhodný výber pôd, ktoré sú dobre zásobované živinami. Pri skladovaní hľúz oceníme vysokú odolnosť hľúz voči skládkovým chorobám a dobrú dobu dormancie hľuz počas skladovania.