vrch 11

Pri zostavení prehľadu zemiakov v sezóne 2018 sme zohľadnili nasledovné ukazovatele:

- úrodnosť
- kvalita hľúz 
- tvar
- skladovateľnosť
- prispôsobenie sa klimatickým podmienkam 
- odolnosť voči chorobám
- náročnosť na pôdu
- náchylnosť voči mechanickému poškodeniu




Najlepšie výsledky v sezóne 2018 v jednotlivých skupinách 
Veľmi Skoré Zemiaky Skoré Zemiaky Poloskoré Zemiaky Neskoré Zemiaky
1. Impala 1. Marabel 1. Agria 1. Jelly
2. Volumia 2. Sunita 2. Bernina 2.  Red Fantasy
3. Flavia 3. Adela 3. Red Lady 3. Salinero
4. Anushka 4. Julinka 4. Lilly 4. Tosca
 5. Monika 5. Bohemia  5. Santera  

Podrobnejší prehľad vyhodnotenia niektorých kritérií ako skorosť, znášanlivosť sucha, veľkosť hľúz, chuťove vlastnosti v skupine  veľmi skoré zemiaky.

Prehľad vyhodnotenia v jednotlivých kategóriach v skupine veľmi skoré odrody
Skorosť Znášanlivosť sucha Veľkosť hľúz Chuťové vlastnosti
1. Adora 1. Volumia 1. Volumia  1. Anuschka
2. Riviéra 2. Impala 2. Suzan 2. Volumia
3. Volumia 3. Colette 3  Carrera 3. Impala
4. Magda   4. Colette 4. Avanti

Podrobnejší prehľad vyhodnotenia niektorých kritérií ako znášanlivosť sucha, úrodnosť, chuťové vlastnosti v skupine skoré zemiaky.

Prehľad vyhodnotenia v jednotlivých  kategóriach v skupine  skoré zemiaky
Úrodnosť  Znášanlivosť sucha   Chuťové vlastnosti
1. Elfe 1. Sunita 1.Belana
2. Marabel 2. Barbora 2. Queen Anna
3. Sunita 3. Adela 3. Marabel
4.Bohemia 4. Alica 4. Julinka


Podrobnejší prehľad vyhodnotenia niektorých kritérií ako úrodnosť, znášanlivosť sucha, chuťové vlastnosti v skupine poloskoré zemiaky

Prehľad vyhodnotenia v jednotlivých  kategóriach v skupine  poloskoré zemiaky
Úrodnosť  Znášanlivosť sucha   Chuťové vlastnosti
1. Concordia 1. Concordia 1. Antónia
2. Esme 2. Sante 2. Bernina
3. Annalena 3.Finesa 3. Finessa
4. Lilly 4. Lilly/ Agria 4. Agria

Uskladnenie zemiakov ako posledná fáza pred samotným konzumom je nezanedbateľnou súčasťou pestovania zemiakov. Jedným  z hlavných faktorov úspešného skladovania je výber vhodnej pivnice. Optimálne podmienky možno rozdeliť podľa nárokov na skladovacie teploty do troch skupín: zemiaky citlivé na nízke teploty sa uskladňujú pri +5 až +7 °C, málo citlivé pri +3 až +4°C a ostatné pri +4 až +5°C. Optimálna vlhkosť vzduchu na uskladnenie zemiakov je 85 až 90%. Je potrebné dostatočné vetranie, najmenej 10 m3 za 1 h na 1 t zemiakov.

Jedným zo zaujimavých a priestorovo nenáročných riešení je podzemný sklad.
Čítať ďalej...

Milí pestovatelia,

tentokrát Vás zoberieme do malej obce Velhartice v južných Čechách, kde sme sa  už tradične zúčastnili na Dni poľa Vesa Velhartice. Tu sa nám naskytla skvelá príležitosť nazrieť do skleníkov šľachtiteľskej stanice, ktorá vyprodukovala tie najznámejšie české odrody. O zjednodušený výklad procesu šľachtenia sme poprosili hlavnú techničku pani Ing. Kučerovú, ktorá sa podieľala na zrode mnohých známych českých odrôd. Tento výklad Vám prinášame v zjednodušenej podobe aj s fotodokumentáciou.
Čítať ďalej...

Ponúkame balenie zemiakov 

Množstvo v Kg    Balenie
1000 kg   bag
25 kg   jutové vreco/ sieťové vreco
10 kg sieťové vreco
5  kg sieťové vreco
1  kg plastový kelímok