Špeciality Ratte, Corne de Gatte, Keřkovské rožky: Delikátne zemiaky s históriou.

La Ratte a Corne de Gatte: Delikátne zemiaky s históriou

Nie sú zemiaky ako zemiaky! Aj medzi odrodami zemiakov sa nájdu také, ktoré  si získali povesť luxusného a gurmánskeho produktu. Dve z nich, La Ratte a Corne de Gatte, vynikajú nielen svojou nezameniteľnou chuťou, ale aj fascinujúcou históriou a jedinečnými vlastnosťami.


La Ratte: Francúzska delikatesa s bohatou históriou

Pôvod a história
Odroda La Ratte pochádza z Francúzska a jej pôvod siaha až do 19. storočia. Jej meno pravdepodobne odkazuje na tvar hľúz, ktoré pripomínajú drobné myši („rat“ vo francúzštine znamená potkan). Pestovanie tejto odrody začalo v oblastiach Bretónska a Normandie, kde ju farmári pestovali pre jej výnimočnú chuť a kvalitu.

V 20. storočí, po druhej svetovej vojne, sa pestovanie La Ratte dočasne obmedzilo, pretože poľnohospodári preferovali odrody s vyššími výnosmi. Odrodu však znovu objavili šéfkuchári, medzi nimi aj legendárny Joël Robuchon, ktorý použil La Ratte na prípravu svojho ikonického zemiakového pyré. La Ratte,  ktorý bol v 60. rokoch 20. storočia na pokraji zániku, si tak opäť vydobyl svoju slávu.

Vlastnosti a využitie
La Ratte je známa svojou podlhovastou hľuzou pripomínajucou tvar obličky, fazuľky alebo malej myšky, so zlatohnedou šupkou a maslovou dužinou. Jej jemná, orieškovo-maslová chuť vynikne najlepšie pri jednoduchých úprávach, ako je varenie v šupke, pečenie alebo dusenie. Výborne sa hodí do šalátov a ako príloha k mäsu i zelenine.

Pestovanie
La Ratte si vyžaduje starostlivú kultiváciu, no odmeňuje pestovateľov zemiakmi lahodnej chuti. Dlhšia skladovateľnosť a schopnosť zachovať si svoju chuť robí z tejto odrody luxusný produkt, ktorý oceňujú gurmáni po celom svete.


Corne de Gatte: Belgická tradícia

Pôvod a história
Odroda Corne de Gatte pochádza z Belgicka a je typickou regionálnou špecialitou. Jej meno, v preklade “kozí roh”, odkazuje na jej charakteristický zakrivený tvar. Pestovanie tejto odrody je tradičné v belgickom regióne Valónska, kde si ju po generácie uchovávali miestni farmári.

Vlastnosti a využitie
Corne de Gatte je podlhovastá odroda so svetloružovou šupkou a krémovou dužinou. Vyznačuje sa jemnou, orechovou chuťou, ktorá vyniká pri jednoduchých úprávach. Je obľúbená najmä v šalátoch, kde si vďaka pevnej konzistencii udrží svoj tvar. Výborne sa hodí aj na pečenie a grilovanie.

 

Pestovanie
Hoci Corne de Gatte nie je odrodou s vysokými výnosmi, jej chuť a jedinečný vzhľad ju robia vyhľadávanou medzi farmármi a gurmánmi. Výborne sa jej darí v stredne ťažkých pôdach a vyžaduje pravidelnú starostlivosť

 

Keřkovské rohlíčky: Československá legenda

Pôvod a história

Aj u nás existuje tradícia v rohlíčkových odrodách, konrétne v Čechách je to odroda Keřkovské rožky.ktorá bola vyšľachtená v roku 1940 v Keřkově. Ich tvar pripomína drobné rohlíčky, čo im prinieslo charakteristické meno. Táto odroda bola súčasťou sortimentu až do roku 1984, no kvôli nižším výnosom a menšej odolnosti voči vírusovým chorobám postupne zmizla z polí i obchodov.

V roku 1995 sa Keřkovské rohlíčky vrátili na zoznam povolených odrôd a získali ocenenie Zlatý klas na výstave Země živitelka. V posledných rokoch nesú aj označenie Regionálna potravina a ich pestovanie je sústredené najmä na Vysočine. Dopyt a záujem po tejto odrode je vďaka špecifickým vlastnostiam stále veľký.

 

Pôvod a história
Jej meno odkazuje na tvar drobných, podlhovastých hľúz, ktoré pripomínajú rohlíčky.

Vlastnosti a využitie
Keřkovské rohlíčky sú známe svojou jemnou dužinou, ktorá vyniká pri varenie v šupke. Ich lahodná, maslovo-oriešková chuť je ideálna na prípravu šalátov, no excelujú aj pečené alebo ako príloha k mäsu a rybám.

Pestovanie
Táto odroda vyžaduje stredne ťažkú pôdu a pravidelnú starostlivosť, no jej odolnosť voči chorobám a skvelá skladovateľnosť ju robí ideálnou pre domácich pestovateľov.

 

Odrody Ratte, Corne de Gatte a Keřkovské rohlíčky nie sú len zemiaky – sú to kulinárske poklady, ktoré spájajú históriu, tradície a výnimočnú chuť. Každá z týchto odrôd má svoj vlastný šarm a schopnosť zaujať nielen milovníkov zemiakov, ale aj šéfkuchárov. Ak hľadáte niečo viac ako bežné zemiaky, rozhodne by ste mali tieto poklady ochutnať

Nákupný košík
Návrat hore
sadbovezemiaky.sk
Prehľad ochrany osobných údajov

Táto webová lokalita používa súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť čo najlepší používateľský zážitok. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a plnia funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú lokalitu, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webovej lokality považujete za najzaujímavejšie a najužitočnejšie.